Eerste cd van de Nederlandse Esperantomuziekgroep Kapriol’!

De leden van deze spontaan ontstane folkband hebben in het verleden al vele feestelijke optredens verzorgd.
Marita en Marian, vroeger beiden actief in de Esperantogroep Kajto, De Perelaar, De 1e Hollandse Dansband en Kat yn ‘t Seil, vormen nu het duo Marianta.
Ad en Rutger hebben hun muzikale sporen al volop verdiend bij hun respectievelijke bands, zoals de Blue Tape Band, 60/60 (Ad), Kalis. en Sjock (Rutger).
Tezamen brengen zij een swingend en afwisselend programma met balfolk-dansmelodieën en liederen in het Esperanto die allemaal van oorsprong Oudnederlands of van eigen hand zijn.
Kortom, ze spelen zowel oude muziek op nieuwe instrumenten als nieuw gemaakte muziek op oude instrumenten. Dit alles gecombineerd met fraaie meerstemmige zang en fantasierijke bewerkingen, waarbij improvisatie een belangrijke rol speelt.

Balfolk

Balfolk houdt in: feestbal op live uitgevoerde folkmuziek met traditionele dansen die al eeuwenlang in heel West-Europa geliefd zijn.
Het gaat daarbij om dansen voor paren, zoals scottische, polka, wals en mazurka, rijdansen als bourrée en andro en rondedansen waarbij voortdurend van partner wordt gewisseld, zoals jig en cercle.
Er is weinig dansuitleg nodig, want de basis van de balfolkdansen is vrij eenvoudig. Maar gevorderde dansers kunnen zich uitleven in variaties en verfijningen.

De bezetting is:
Ad Bos
Rutger Dijkstra
Marita Kruijswijk
Marian Nesse
- cajon en andere slaginstrumenten, toetsen, zang
- basgitaar, gitaar, viool, mandoline, zang
- fluiten, schalmei, doedelzak, zang
- accordeon, zang

De cd

De cd van deze groep is nu net uit (zomer 2009), wat mede mogelijk gemaakt werd door Esperanto Nederland. De titel is Aventur’ en dat is dan de eerste balfolkdans-cd in Esperantoland!
Via de website kunnen muziekfragmenten van deze cd beluisterd worden, waarbij videofilmpjes te zien zijn.
Ook kunnen via deze site (klik op contact) of telefonisch (tel. 05136-24910 en 06-29522187)) cd’s besteld worden bij Ad Bos. Ze kosten € 15.- per stuk.
Via de website Vinilkosmo kunnen binnenkort ook mp3’s gedownload worden.

Optredens

Sinds 2009 heeft Kapriol’! regelmatig optredens. Bij optredens buiten de Esperantowereld gaan de aankondigingen natuurlijk in de taal van het betreffende land, maar de liedteksten blijven dan deels in het Esperanto en worden verder deels in het Nederlands gezongen.
21 februari 2010 optreden in dorpshuis Harambe te Appelscha vanaf 14.30 uur.
28 februari 2010 optreden in OlmenEs, Beatrixoord 1 te Appelscha vanaf 15.00 uur.

Contact

Contactadres van Kapriol’! is:

Marita Kruijswijk
Kerkstraat 32
8433 LJ Haulerwijk
Tel. 0516-421612 of 06-25030327

Kapriol’! is ook te bereiken via e-mail.
Meer informatie vindt u via hun website.

Welkom

Esperanto Nederland

Overige

Esperanto lerenGeschiedenis

Gratis

Plaatselijke Groepen

Informatie over de taal

Bonvenon

Esperanto Nederland

Lokaj grupoj

InstruadoCeteraj

Turista informo

Historio

eLibroj