Kontakten met pers, radio en tv

15 juni 2008

ANP houdt interview met Wim Jansen, docent Interlinguïstiek en Esperanto aan de Universiteit van Amsterdam.

17 juni 2008

Een persbericht aan het ANP over het congres in Rotterdam wordt in verschillende GPD bladen opgenomen: o.a. in Haarlems Dagblad

28 juni 2008

Artikel in Nederlands Dagblad. Interview met Hein Wernik en Rob Moerbeek.

17 juli 2008

NOVA TV filmt tijdens de conferentie over interlinguïstiek en Esperanto-professoren in Amsterdam.

19 juli 2008

NOVA TV zendt een programma uit over de bovengenoemde conferentie. Enkele jonge en oudere Esperantisten worden geïnterviewd.

17 juli 2008

De regionale omroep Zeeland heeft een interview met Sophie Mensen. De titel luidt: Zeeuwse Esperantiste gaat naar het Wereldcongres.

18 juli 2008

In de Alkmaarse Courant wordt een artikel gepubliceerd over de opening van het internationale symposium door burgemeester Bruinooge van Alkmaar. De burgemeester verwelkomt delegaties van Esperanto-organisaties uit Darmstadt, Tata, Troyes, Kalisz en Cluj Napora. Het symposium en uitwisseling met enkele zustersteden werd georganiseerd door de Esperanto vereniging in Alkmaar.

19 juli 2008

Interview met Gerard Peet tijdens het radioprogramma Cappuccino van de NCRV, radio 2. Het interview duurt 20 seconden!

19 juli 2008

NOS radio 1 Journaal interviewt Wim Jansen tussen 13.30 en 14.00 uur.

19 juli 2008

Een Poolse journalist komt naar het Universala Kongreso in Rotterdam om te praten met enkele Poolse deelnemers.

19 juli 2008

In het Algemeen Dagblad, een van de grootste kranten in Rotterdam publiceert een artikel: Taal voor de tuta mondo.

19 juli 2008

Het Dagblad van het Noorden interviewt Ineke Emmelkamp en plaatst een artikel, met haar foto.

19 juli 2008

Artikel in Trouw. De journalist interviewt telefonisch Oscar Persson, die een scriptie schreef over de Arbeiders-Esperantisten voor de 2e wereldoorlog.

19 juli 2008

Een journalist van Radio Rijnmond snuift de sfeer van het congres op. Hij interviewt verschillende congresdeelnemers en Bert de Wit. De uitzending vindt plaats op maandag 21 juli 2008.

20 juli 2008

De Pers, een gratis krant die verkrijgbaar is op stations en diverse winkels, publiceert een artikel met de titel: Esperanto is de plek om een geliefde te vinden. O.a. Ingeborg van Dijk vertelt over hoe ze haar liefde heeft gevonden.

20 juli 2008

Marc van Oostendorp wordt telefonisch geïnterviewd vanuit het congresgebouw door de Wereldomroep.

20 juli 2008

In het “NOS Jeugdjournaal” wordt aandacht besteed aan het kindercongres met interviews met enkele kinderen. Ook nu nog te zien op de website uitzending gemist.

20 juli 2008

Op zondag 20 juli werd een Nederlandstalige lezing gehouden door Oscar Persson, die een studie heeft gedaan naar de arbeiders Esperantobeweging voor de Tweede Wereldoorlog. De lezing werd simultaan vertaald in het Esperanto.

21 juli 2008

Op maandag 21 juli vond een ontmoeting plaats van de Esperantohomogroep LSG met plaatselijke vertegenwoordigers van het COC. Ook hier werd gezorgd voor vertaling in het Esperanto.

21 juli 2008

David Bisset, secretaris van de Schotse Esperanto-vereniging wordt geïnterviewd vanuit het congresgebouw voor het populaire BBC-radio programma ´the Fred MacAulay Show´. Stephen Thompsen spreekt rechtstreeks en positief over Esperanto in de uitzending. In Groot-Brittannië is nu veel interesse in Esperanto omdat de firma Littlewoods, een grote kledingwinkel, heeft besloten om de reclame voor nieuwe vrouwenkleding in het Esperanto te doen.

22 juli 2008

Een journalist van NOVUM, een internet-nieuwsagentschap filmt tijdens de cursus Nederlands Razendsnel, de Cseh-cursus en interviewt o.a. Probal Dasgupta, de voorzitter van de Wereld-Esperanto-organisatie en Bert de Wit, lid van het organiserend comité.

22 juli 2008

Interview met Ineke Emmelkamp door de Poolse Radio over de excursies tijdens het congres. De uitzending is op 23 juli.

22 juli 2008

Mevrouw Maria Estrada, een Mexicaanse journalist, komt naar het congresgebouw en interviewt enkele Mexicaanse deelnemers. Het artikel verschijnt in de culturele bijlage van de krant El Solde.

22 juli 2008

Taalpost besteedt in de maand juli speciaal aandacht aan Esperanto. Twee documentaires worden genoemd.

23 juli 2008

Bert de Wit heeft telefonisch contact met journalisten van Llink-radio en Rotterdams Dagblad.

24 juli 2008

André van Schoonderwoerd van LLink Radio komt naar het congres en

interviewt enkele congresdeelnemers en leert enkele Esperanto zinnetjes. De uitzending vindt plaats op 25 juli in het programma Linke Soep.

24 juli 2008

Erick Borsje van de krant AD filmt in het congresgebouw voor de website.

24 juli 2008

Een journalist interviewt enkele congresdeelnemers voor de krant Horizon, die verschijnt voor visueel gehandicapten.

24 juli 2008

Bert de Wit verstuurt een persbericht over de officiële ontvangst in het stadhuis door locoburgemeester Jantine Kriens, die haar toespraak in het Esperanto houdt.

24 juli 2008

Op de voorpagina van de krant Kidsweek Junior verschijnt een artikel met een foto van enkele deelnemers aan het kindercongres in Oostvoorne. De titel luidt: Geheimtaal in zomerkamp. In de Kidsweek voor wat oudere kinderen verschijnt ook een artikel.

24 juli 2008

Op donderdag 24 juli spraken vertegenwoordigers van het Ampzing-genootschap, dat zich bezighoudt met de bescherming van het Nederlands en tegen het klakkeloos overnemen van Engelse woorden in het Nederlands, over zijn acties. Voor directe vertaling in het Esperanto werd gezorgd.

24 juli 2008

De locoburgemeester van Rotterdam ontving op 24 juli in de avond een groep uitgenodigde Esperantisten in het stadhuis. Zij sprak in het Esperanto en legde de nadruk op de rol van taal in de maatschappij, speciaal in Rotterdam, een multiculturele stad.

21 augustus 2008:

Deze persberichten zijn verzameld door Bert de Wit, die voor en tijdens het Wereld Esperanto Congres de contacten met de pers verzorgde.

28 juli 2008

De regionale radio in Rotterdam heeft telefonisch een interview met Bert de Wit in een rechtstreekse uitzending.

29 juli 2008

De regionale zender in Voorburg spreekt met Marjet Erasmus, inwoonster van Voorburg en Esperantiste. Contacten met niet-Esperanto-organisaties tijdens het 93ste wereldcongres.

<

Welkom

Esperanto Nederland

Overige

Esperanto lerenGeschiedenis

Gratis

Plaatselijke Groepen

Informatie over de taal

Bonvenon

Esperanto Nederland

Lokaj grupoj

InstruadoCeteraj

Turista informo

Historio