Online kun je Esperanto leren. Er zijn cursussen die je het beste op je pc of laptop kunt doornemen en cursussen die je als app op de telefoon kunt installeren.
Cursussen
Pingveno
Pingveno is een cursus voor beginners. Na de basiscursus van 21 lessen kun je eenvoudige Esperantoteksten lezen en brieven schrijven in het Esperanto.
Iedere les bevat een opgave die via e-mail ingestuurd kan worden voor gratis correctie (door Koos Scharroo).
Duolingo
Veel mensen komen Esperanto tegen in de app Duolingo, zijn nieuwsgierig naar wat voor taal het is en komen zo voor het eerst in aanraking met Esperanto. Met Duolingo leer je vooral Esperanto zinnen.
Je kunt Duolingo leren met een app op je smartphone of via Internet op je pc. Dit programma is erg bekend bij jongeren die een vreemde taal willen leren. Je leert de taal op een speelse manier en kunt punten en trofees behalen.
Duolingo is tegenwoordig alleen vanuit het Engels te leren. Wanneer je de gratis versie gebruikt, moet je op een gegeven moment punten verdienen voor je verder mag leren. Per maand betaal je een klein bedrag. Naar de site van Duolingo.
Lernu.net
Op de site lernu.net kun je met de cursus “La teorio Nakamura” de taal leren. Het is een vrij uitgebreide cursus die begint met de basis. Dus na het doorlopen van deze cursus ken je al veel van Esperanto. De website bevat bovendien nog veel andere informatie over Esperanto.
De cursus is gratis. Je hoeft alleen een inlogaccount te creëren. De website is gemaakt door E@I (Edukado ĉe Interreto) een jongeren organisatie die via Internet esperantisten over Esperanto informeren en instrueren.

Esperanto in 12 lessen
In “Esperanto in 12 lessen” bevat elke les een tekst in Esperanto, een lijstje met nieuwe woorden, eens stukje grammatica en enkele oefeningen. De cursus is opgebouwd volgens de Zagreb methode, een leermethode die gebasseerd is op de structuur van Esperanto.
Zweef je in de tekst met je muis over de woorden, dan wordt de Nederlandse vertaling getoond. Als extra bevat de cursus pagina’s met de tabelwoorden en lijstjes met voorzetjes, voegwoorden en affixen. “Esperanto in 12 lessen” is een mooie beginnerscursus.
La ŝalmisto de Hamelin
Aan de hand van het verhaal over de rattenvanger van Hamelen legt @esperantisto3216 de basisgramaticaregels van het Esperanto uit. Bekijk eerst het verhaal van de rattenvanger (12 min.) en daarna de uitleg over de volledige grammatica (28 min.). Na deze twee video’s weet je al erg veel over de basisregels en de video’s zijn erg leuk om naar te kijken.
Het verhaal
Uitleg over de grammatica

UEA Facila
UEA Facila is een website met daarop interessante korte teksten en filmpjes die eenvoudig Esperanto bevatten. De onderwerpen gaan over allerlei zaken, zoals het geheugen van apen, het Wereld Esperanto-congres in Arusha, de tweelingen in Madagaskar en de vijf regels van Cipolla over menselijke domheid.
In de tekst worden woorden die niet veel gebruikt worden uitgelegd (in Esperanto), wanneer je er met je muis overheen gaat. Onderaan de tekst wordt de betekenis van sommige woorden nog eens uitgebreider uitgelegd. Iedere tekst kun je ook beluisteren.
In de filmpjes wordt rustig gesproken. De ondertiteling kan aangezet worden, Esperanto of Nederlands, waardoor ze nog beter te volgen zijn.
Ekparolu!
Ekparolu! biedt aan esperantisten die net Esperanto geleerd hebben, de mogelijkheid om het spreken te oefenen. Binnen Ekparolu! worden esperantisten met nog weinig taalervaring gekoppeld aan esperantisten met veel taalervaring. Zij spreken elkaar via Zoom. De deelnemers worden niet leerlingen en leraren genoemd, maar neven en nichten en ooms en tantes. Ekparolu! is voor een beginnend esperantist een leuke manier om verder kennis te maken met Esperanto en voor ervaren esperantisten om hun kennis te delen en te vertellen over hun eigen ervaringen.
Ekparolu…

Tatoeba – door mensen vertaalde zinnen
Hoe zeg je ook alweer “ik hou van je” in het Esperanto? Zulke en ook moeilijkere zinnen zijn te vinden in Tatoeba, vertaald in verschillende talen, waaronder Esperanto.
De vertalingen worden ingevoerd door vrijwilligers. Daardoor komen de zinnen wat menselijker over dan de zinnen van Google Translate. Esperanto is een van de meest gebruikte talen op Tatoeba.
Tatoeba…
Utalk
Met Utalk kun je een groot aantal talen leren, waaronder Esperanto. Met Utalk leer je vooral woorden.
Elke taal maakt gebruik van dezelfde woordenschat. Het grote voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld Esperanto vanuit alle andere talen kunt leren. De onderwerpen zijn gekozen uit wat mensen dagelijks bezighoudt: eten en drinken, vakantie, reizen, kleding, familie maar ook technologie, ziekte, sport, enz. Elk onderwerp werkt volgens een vast stramien: oefening van woorden of zinnen, eenvoudig spel, uitspraakspel, moeilijk spel en geheugenspellen. Je leert de taal al spelenderwijze. Er zijn punten te verdienen en je kunt jezelf bij voldoende punten een attest uitreiken.
De gratis versie is vrij beperkt. De betaalde versie kost 1,79 euro p.m. (mogelijkheid om elk moment te stoppen) 1,20 euro p.m. voor 6 maanden en 1,00 euro p.m. voor een jaarabonnement. (Prijzen april 2024)
Het is leuk om naast een andere cursus te volgen. Het is ideaal om onderweg op je smartphone snel even wat te oefenen en speels. De Esperanto teksten zijn ingesproken door bekende esperantisten: Katalin Kováts en Sylvain Lelarge.
Utalk…

Anki – flitskaarten
Met Anki kun je woorden of zinnen leren met behulp van flitskaarten. Het programma toont de filtskaarten afhankelijk van hoe goed je het woord of zin kent en hoelang het geleden is dat het gevraagd is. Anki bevat een een aantal lijsten (in Anki ‘decks’ genoemd) met flitskaarten voor het leren van Esperanto. Je kunt ook eigen lijsten met te leren woorden of zinnen aanmaken.
Anki is gratis. Het draait op veel platforms en mobiele apparaten. AnkiWeb is de online versie van Anki. Voor Microsoft pc’s of laptops heb je Anki. Voor Android-toestellen heb je AnkiDroid en voor iOS AnkiMobile.
Momenteel zijn er geen lijsten in Anki waarmee je vanuit het Nederlands Esperanto kunt leren. Een lijst welke door gebruikers hoog gewaardeerd wordt, is Esperanto cards (for English speakers). Nadat je deze gedownload hebt, kun je het in Anki importeren.
Anki…

DuoCards
DuoCards is een app die je kunt installeren op een Android en Apple apparaat. Het werkt zoals Anki met flitskaarten. Woorden die je nog niet kent, schuif je naar links en woorden die je al wel kent naar rechts. DuoCards heeft een paar leersets beschikbaar die ook plaatjes bevatten en je kunt zelf ook leersets maken, die je met anderen kunt delen. Ook bevat DuoCards bevat enkele filmpjes met Esperanto-teksten.
Met de gratis versie kun je kaarten leren en tot 20 woorden per dag toevoegen. Met de premium versie kun je onbeperkt woorden toevoegen, kaarten filteren en heb je geen advertenties.
Installeren van DuoCards op de telefoon.

LearningApps.org
LearningApps is een omgeving waarin leraren op eenvoudige wijze puzzels kunnen aanmaken. Leerlingen kunnen deze puzzels maken en leren zo de taal. Er zijn verschillende soorten puzzels, zoals invuloefeningen, kruiswoordpuzzels, bloempje (=galgje) en puzzels waarin je woorden moet combineren.
Wanneer je als je eigen taal Nederlands gekozen hebt, bevat LearningApps enkele leuke Esperanto-puzzels (oktober 2024). Selecteer hierbij de categorie ‘Andere talen’ en zoek op het woord ‘Esperanto’. Onder de andere eigen talen, vind je nog meer Esperanto-puzzels.

PIV 2020
Er zijn diverse Esperanto-woordenboeken. Het waarschijnlijk meest populaire woordenboek is Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto 2020 (PIV 2020), uitgegeven in december 2020.
Het woordenboek biedt gedetailleerde definities, voorbeelden en illustraties van woorden en is een belangrijk naslagwerk voor iedereen die de taal grondig wil begrijpen en gebruiken.
Het woordenboek is uitgegeven door de organisatie Sennacieca Asocio Tutmonda (SAT) in Parijs.
Het woordenboek is ook op papier uitgebracht.

NL/EO vortaro
Voor hen die Esperanto net beginnen te leren is PIV erg lastig, omdat je voor PIV al vrij veel woorden moet kennen. Het online Nederlands-Esperanto woordenboek ‘NL/EO vortaro’ is daarom gemakkelijker. Het geeft meerdere alternatieven en je kunt doorklikken op de woorden. Het woordenboek is uitgebreider dan dat van Lernu.net, maar bevat minder informatie dan PIV.
Glosbe woordenboek
Op de site Glosbe kun je de Esperanto vertaling van Nederlandse woorden opzoeken en lezen hoe die in zinnen worden gebruikt. Op deze manier leer je welke variatie er is.
Google Translate
Esperanto is een van de talen die Google Translate ondersteunt. Zinnen die je wilt vertalen vanuit het Nederlands naar Esperanto kun je in Google Translate gooien en zij vertaalt ze naar Esperanto. Je kunt leren van de vertalingen.
De kwaliteit van de vertaling is steeds beter geworden. Wel dien je nog altijd te controleren of Google Translate jou goed begrepen heeft. En ook geeft Google Translate maar één of twee variaties, waardoor je niet weet of de zin die je zelf voor ogen had en je mooier vindt, misschien ook wel goed was .

PMEG 2020
Het boek Plena Manlibro de Esperanta Gramatiko (PMEG) 2020. is een uitgebreide handleiding voor de Esperanto-grammatica, geschreven door Bertilo Wennergren. Het boek is bedoeld voor Esperanto-sprekers die de taal in detail willen bestuderen, voor zowel beginners als gevorderden.
Het boek bevat uitleg over basis- en gevorderde grammaticaregels, informatie over hoe woorden gevormd worden en het bevat veel voorbeelden. PMEG 2020 is ontworpen om de taal op een eenvoudige manier uit te leggen.
Het boek is ook in boekvorm uitgebracht en te downloaden als pdf-bestand.
Informatiefolders, allerlei hulpmiddelen
Op deze site kun je allerlei informatiefolders downloaden waarin veel informatie is te vinden over grammatica, woordenschat etc. van het Esperanto.

LingQ
Met LingQ kun je vanuit het Nederlands meerdere talen leren, waaronder Esperanto. Het is voor iedereen die al enige kennis van Esperanto heeft.
De gratis versie geeft beperkte mogelijkheden. In de betaalde versie heb je twee smaken: de Premium en de Premium Plus. Met Premium kun je ongelimiteerd woorden opslaan en lessen leren. Met Premium krijg je als extra mogelijkheden begeleiding, schrijfcorrecties en premium lessen. Premium kost 14,99 euro p.m. voor één maand en 9,99 p.m. voor een jaarabonnement. (Prijzen april 2024)
LingQ is minder geschikt voor absolute beginners. Het is goed om de taal te leren begrijpen, maar er wordt weinig aandacht gegeven aan de grammatica, het spreken en het schrijven. Esperanto is nog niet uitontwikkeld. De woorden worden uitgesproken door een computerstem.
LingQ…