
De taal Esperanto is bedacht om door zoveel mogelijk mensen op de wereld te worden geleerd, zodat mensen uit verschillende culturen en van verschillende talen met elkaar in contact kunnen komen en met elkaar kunnen praten.
De taal is vrij eenvoudig te leren, zeker voor Europeanen. Esperanto heeft een eenvoudige grammatica en een beperkt aantal regels. Het alfabet van Esperanto bestaat uit 28 letters. Het alfabet kent geen ‘w’ en ‘x’, wel enkele letters met een dakje (^), ĉ. ĝ, ĥ en ŝ of een breve (˘), ŭ. De uitspraak van Esperanto is fonetisch en consistent. Het vocabulaire van Esperanto is grotendeels opgebouwd uit Europese woorden. De grammaticaregels van Esperanto kent geen geslachten en uitzonderingen.
Esperanto is door Ludwig Zamenhof gecreëerd. Hij publiceerde het voor voor het eerst in 1887 in het boek “Unua Libro.” Hij wilde de communicatie tussen mensen van verschillende moedertalen vergemakkelijken. De naam komt van Zamenhofs pseudoniem “Doktoro Esperanto,” wat “de hoopvolle” betekent.
De taal wordt tegenwoordig gesproken door mensen over de hele wereld en het heeft zijn eigen literatuur, muziek en cultuur. Er zijn Esperanto-verenigingen en -evenementen over de hele wereld en ook in Nederland. Landen waar veel Esperantisten zijn, zijn Frankrijk, Duitsland, Polen en Brazilië en ook in China zijn Esperantisten actief. Zij hebben een Esperanto-museum en de Chinese kortegolfzenders hebben elke dag een uitzending in het Esperanto..
Online zijn er veel manieren om Esperanto te leren. De taal heeft zijn eigen online gemeenschap en sociale media platforms.
Het Esperanto idee

Mensen leren en spreken Esperanto om verschillende redenen. Sommigen leren het uit idealisme. Anderen omdat ze van talen houden. En weer anderen vinden het interessant om andere landen en culturen te leren kennen. Meer…
Cultuur

Binnen de Esperanto-wereld ontmoeten Esperantisten van diverse achtergronden elkaar. Onder hen zijn jongeren en ouderen, mensen met verschillende muzieksmaken, mensen die wel en die niet vlees eten. Meer…
Organisaties

De Esperanto-organisaties verenigen de Esperantisten. Een aantal zet zich in voor de verspreiding van Esperanto. Andere om mensen met dezelfde culturele of religieuze achtergrond met elkaar in contact te brengen. Meer…
Informatiefolders

Op deze site zijn folders opgenomen die meer informatie geven over Esperanto. Ze zijn geschreven in het Nederlands. Deze folders kun je downloaden. Meer…
Informatiepakket

Je kunt een gratis gratis informatiepakket opvragen. In dit pakket zit informatie over Esperanto en foldermateriaal. Op verzoek kun je meerdere exemplaren van folders krijgen, bijvoorbeeld voor het houden van een spreekbeurt. Meer…
Op de computer

Toen Zamenhof in 1887 Esperanto lanceerde, had hij er uiteraard geen idee van dat er computers zouden komen. Het Esperantoalfabet wordt geschreven met karakters die uniek zijn aan het Esperanto. Meer…