Goslinga collectie

Dirk Goslinga

Dirk Goslinga (geboren in 1923) werd op 25-jarige leeftijd lid van FLE (Federatie van Arbeiders-Esperantisten). Hij bezocht heel vaak bijeenkomsten en congressen. Met zijn echtgenote reisde hij in 1990 met behulp van Chinese esperantisten door China. In Nederland reisde hij langs beurzen van verzamelaars en struinde door dozen met ansichtkaarten. Hij was vaak te vinden op tentoonstellingen om door middel van zijn collectie Esperanto te propageren. Hij gaf ook zelf ansichtkaarten uit, b.v. een serie van vijf ansichtkaarten van Esperantomonumenten in Nederland. Ook ontwierp hij een glas met het portret van Zamenhof. Tijdens zijn leven had hij enorm veel Esperanto-objecten verzameld. Het jaar 1987 was een Esperantojubileumjaar, Esperanto bestond toen 100 jaar. De heer Goslinga kreeg het voor elkaar dat zijn collectie in het ‘Guinnessboek of Records’ werd opgenomen. Zijn verzameling bestond uit 647 filatelistische zaken, zoals Esperantopostzegels, 947 ansichtkaarten, congresstempels en -insignes en 1364 sluitzegels met het Esperanto onderwerp.

Dirk Goslinga stierf op 15 november 1991 in zijn woonplaats Lelystad. Hij was toen al langere tijd ziek geweest.

Nalatenschap

Na zijn dood erfde de vereniging FLE zijn collectie. Na een fusie kwam deze collectie in 1994 in het bezit van de vereniging Esperanto Nederland. Verschillende mensen hebben de collectie bekeken. Enkele keren werd de collectie getoond, o.a. tijdens een jaarvergadering van de vereniging en tijdens het wereldcongres van UEA 2008 in Rotterdam.

Rob Moerbeek, Ralph Schmeits en Ineke Emmelkamp hebben in oktober 2015 – namens Esperanto Nederland – de collectie samen bekeken. Alle dozen en mappen met materiaal (o.a. veel ansichtkaarten) zijn doorgenomen. Een aantal interessante stukken zijn gedigitaliseerd en nu op deze website, hieronder, te bekijken.
Het materiaal is geschonken aan UEA en is door hen opgenomen in de collectie van bibliotheek Hector Hodler. De stukken zijn gemerkt door een kleine stempel of anderszins waaruit blijkt dat het stuk uit de collectie Goslinga komt.

In de collectie zijn veel verschillende zaken opgenomen. Er zijn ansichtkaartjes en brieven met Esperantopostzegels of -poststempels, ondermeer van vele UEA-congressen vanaf 1935. Er zijn veel foto’s van L.L. Zamenhof. Daarnaast is er een album (tweetalig Esperanto-Nederlands) met postzegels uit de jaren 1925 t/m 1962, o.a. uit Rusland en Brazilië. De collectie sluitzegels beslaan de jaren 1924 t/m 1952. Een bijzonderheid is de ‘migranta karto’ (een zwerfkaart) uit 1925, die via allerlei landen teruggestuurd werd!

In Arnhem heeft een Esperantohuis gestaan. Voor de Tweede Wereldoorlog werden hier tientallen Esperantocursussen gegeven. Goslinga maakte van dit gebouw veel ansichtkaarten. Ook verzamelde hij afbeeldingen van de Esperantomonumenten in Nederland, o.a. van de monumenten in Bergen op Zoom, Texel, Zwolle en Vlieland. Het monument op Vlieland bestaat ondertussen niet meer.

Originele afbeeldingen uit de Goslinga collectie

Hieronder vind je enkele originele afbeeldingen uit de verzamelboeken van Dirk Goslinga. Klik op de afbeeldingen om de foto’s te bekijken.

Kongresaj insignoj

De collectie congresinsignes is gefotografeerd en wordt op deze website getoond.

Poŝtkartoj/kartoj

Enkele oude ansichtkaarten.

Enkele recentere ansichtkaarten met monumenten.

Monumentoj kaj La Esperanto-Domo Arnhem

Fotoj

Glumarkoj

Een verzameling sluitzegels.

Landoj

Kartoj

Kongreskartoj